Twórz nową wartość

Historie opracowań produktów

Design lodówki typu Side by Side

Starannie tworzymy estetyczne produkty w harmonii
z ludzkimi potrzebami.

Kohei Shirai - z działu projektowania produktów, Globalnego Centrum
na rzecz Innowacji Społecznych w Tokio - to projektant nowej lodówki Hitachi typu Side By Side, dbający o najdrobniejsze szczegóły.

Jaki jest odpowiedni design dla nowej lodówki typu Side By Side?

Szklane drzwi w nowej lodówce typu Side By Side z serii Grande posiadają nowy, unikalny geometryczny wzór w kolorze brązowego szkła (GBZ)

Jeśli chodzi o wnętrze, stworzono nowy, estetyczny design dla „komory próżniowej”, która zachowuje świeżość pożywienia i jego składniki odżywcze. Zbiornik na wodę został również zaprojektowany na nowo i umieszczony obok „komory próżniowej”. Pragnąc stworzyć jakość odpowiednią dla produktu klasy premium dodaliśmy aluminiowy panel z tyłu górnej części komory chłodniczej.

W procesie projektowania nowej lodówki najważniejszym kryterium była dla nas dbanie o ludzkie potrzeby. Dążąc do osiągnięcia tego trudnego celu, poświęciliśmy więcej czasu i wysiłku, aby sfinalizować ten nowy design.

We wcześniejszej wersji lodówki typu Side By Side stworzyliśmy wzór typu Diamond (DIA). Ponieważ ten wyjątkowy design spotkał się z ciepłym przyjęciem na każdym rynku, stwierdziliśmy, że pozostaniemy przy tej koncepcji.

Mając to na uwadze, rozważyliśmy kilkanaście propozycji designu na etapie szkiców, np. projekty, które zmieniają się, jednocześnie zachowując wzór DIA oraz projekty, które wyglądają jak tekstury. Spośród wszystkich tych projektów ostatecznie wybrany przez nas wzór Polygon został wyłoniony z koncepcji nadruku wielościanowego wzoru na płaskim szkle, co miało ukazać produkt w trójwymiarze. Stwierdziliśmy, że możemy wyrażać nowy ruch i wyrazy twarzy poprzez uformowanie nieregularnych elementów oraz odcinanie powierzchni - jak w przypadku rzeźby. Następnie znów sprawdziliśmy propozycje projektów i wydrukowaliśmy kilka z nich na akrylowych planszach, aby zbadać je w ich faktycznych rozmiarach. Następnie wydrukowaliśmy je na szklanych płytach i sprawdziliśmy kolory, wzory i detale dotyczące małych metalicznych cząstek, głównie po to, aby sprawdzić czy poczucie rozmiaru i głębi wzoru Polygon zostało należycie oddane.

Staramy się szukać inspiracji nie tylko wśród pomysłów pochodzących z trendów rynkowych, ale i z codziennego życia.

W kolejnym kroku zaprosiliśmy interesariuszy wewnętrznych i zgromadziliśmy ich opinie w ramach trzech próbnych ankiet. Następnie zabraliśmy próbki do spółek handlowych i promotorów w różnych krajach, aby uzyskać ich opinie.

Kolejne ustalenia przyniosły nam szczegółowe rozmowy bezpośrednio z naszymi klientami. Kiedy zaczęliśmy opracowywać nowy design, wiedzieliśmy, że „wzór, który widać wyraźnie z odległości” jest powszechnie akceptowany, ale z punktu widzenia projektanta, nie byliśmy całkowicie przekonani czy nowy design szklanych drzwi będzie się dobrze komponował z wystrojem wnętrz. Kiedy jednak usłyszeliśmy opinie naszych klientów, okazało się, że zdaniem wielu z nich szklane drzwi Polygon „harmonizują z wystrojem wnętrz”. Mimo że trudno było to zrozumieć z punktu widzenia projektantów, drążąc tę sprawę słyszeliśmy te same słowa kluczowe, takie jak „bardziej trójwymiarowy”, „projekt z efektem dodatkowym”, „coś, czego nikt jeszcze nie ma” i odkryliśmy, że zdaniem ludzi „coś, co podkreśla różnicę, harmonizuje z wnętrzem”. Do tego czasu sądziliśmy, że design, który wtapia się w tło to ten, który harmonizuje z wnętrzem. Kiedy jednak przedstawiono nam inną perspektywę, ostatecznie ukończyliśmy projekt szklanych drzwi Polygon w ciągu sześciu miesięcy.

Ponadto przeprowadziliśmy również testy monitoringujące w odpowiednich działach spółki, aby ocenić łatwość korzystania, przyjazność dla użytkownika oraz funkcjonalność w warunkach prawdziwego domu. Zapytaliśmy użytkowników o to, na ile komfortowo czują się, korzystając z projektu szklanych drzwi polygon w połączeniu z nowo wyposażoną komorą próżniową. Wszystko to robiliśmy zgodnie z koncepcją „troski o potrzeby ludzi”.

Zmieniliśmy nawet wewnętrzny wystrój wieka na zbiornik z wodą. Na początku zaproponowaliśmy wieko przesuwne; biorąc jednak pod uwagę pojemność i funkcjonalność zbiornika na wodę, zmieniliśmy mechanizm, aby umożliwić jego otwieranie jednym dotknięciem, dla łatwiejszego użytkowania.

Wsłuchiwanie się w głos klientów i rozumienie go to dla nas intuicyjna koncepcja i naturalny proces. Kolejnym tego przykładem jest przypadek, gdy chcieliśmy udoskonalić uchwyty drzwi lodówki dla całego designu, badając, jak daleko/głęboko sięgają ludzkie paznokcie. Znów, dowodzi to, z jaką pieczołowitością staramy się zrozumieć głos ludzi, dążąc do osiągnięcia naszego celu - „bycia uważnym na wasze potrzeby”.

Staramy się szukać inspiracji nie tylko wśród pomysłów pochodzących z trendów rynkowych, ale i z codziennego życia. Możliwość uczenia się z codziennego życia - poprzez zwykłą obserwację i uzyskiwanie nowych informacji - niesamowicie zmienia perspektywę. Zamierzamy w dalszym ciągu dążyć do odpowiedzi na pytanie „Czym jest naprawdę dobry design i produkt dla ludzi?” i dostosowywać nasze produkty do twoich potrzeb.

„Kyoso-no-mori”
(dział badań i rozwoju Hitachi Ltd.)

Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookie w przeglądarce w celu zapewnienia lepszej obsługi.
Zgodnie z dyrektywą UE o ochronie danych jesteśmy zobowiązani do wyjaśnienia, dlaczego używamy plików cookie w naszej witrynie internetowej.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jakich plików cookie używamy i dlaczego.
Zaakceptuj